GIMNAZIJA – SPECIJALIZOVANA IT ODELjENjA

Updated: Dec 9, 2018

Razvoj IT-sektora jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Prema podacima Narodne banke Srbije IKT sektor jedan je od najperspektivnijih sa godišnjim  rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji.  Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15. 000 IT stručnjaka.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada. Specijalističkim obrazovanjem srednjoškolaca koji imaju izražene digitalne kompetencije povećava se kvalitet sutdenata IT smerova različitih fakuleta.

Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT-odeljenju biće krucijalne za njihov dalji razvoj. Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici. Takođe, zahvaljujući kompetencijama, ovi učenici mogu odmah po završetku gimnazije biti deo inovativnih startap kompanija. Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje, veštine i stavove su već uspešno iskazivali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije. Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.


O SMERU