top of page

Tribina "Matriks"

Dana, 27.2.2023.god sa početkom od 18h u holu naše škole održana je tribina pod nazivom " Matriks". Tema kojom smo se bavili jeste cyberbullying tj. elektronsko nasilje. Sa pojavom interneta a prije svega sa pojavom i razvojem društvenih mreža, pojavio se i pojam elektronskog nasilja koji je sve prisutniji i izraženiji kod mladih izmjeđu 10 i 19 godina, a ono što zabrinjava jeste to što se donja granica sve više spušta.

Organizator tribine bila je Nezrina Nicević, školski psiholog. Gosti predavači bili su:

Doc.dr Milena Belić, psiholog sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru,

prof.dr Aleksandar Ivanović, vanredni profesor krivičnog prava i aktivista za ljudska prava,

Haris E. Imamović, master politikog, omladinski radnik i autor knjige "Digitalno nasilje- vodič za rad sa decom i mladima".

Naši predavači su odgovorili na brojna i goruća pitanja vezana za elektronsko nasilje kao što su: vrste nasilnika i kako ih prepoznati, uzroci, pojave, oblici i posljedice elektronskog nasilja; društveni kontekst u kom se odvija elektronsko nasilje; sličnosti i razlike izmjeđu tradicionalnog i elektronskog nasilja; prevencija digitalnog nasilja; pravne posljedice elektronskog nasilja; prijavljivanje, otkrivanje i dokazivanje elektronskog nasilja kao i mnoga druga. Tribina je bila interkativnog tipa, učenici i prisutni su mogli da postave pitanje predavačima.

Učenici naše škole su vrijedno radili na ovom projektu. Za ovu priliku osmišljena je vrlo efektivna scena, muzički performans kao i film koji se bavi svakodnevicom Net generacije.

Tribina je okupila eminentne predavače i ugledne goste iz sfere društvenog i socijalnog života kao i učenike naše i drugih škola.

Hvala svim gostima, hvala predavačima, hvala Berini za ples, hvala ekipi koja je radila na filmu, ekipi koja je radila na izgledu scene, našoj likovnoj sekciji i prof. Kadiri Nokić, ekipi koja je bila zadužena za tehnički dio, Ishaku Škrijelj koji je dizajnirao poster, našoj voditeljki Aiši Nicević i direktorici Dženani Imamović Raždaginac koja je uvijek tu da nas podrži.48 views0 comments

Recent Posts

See All

Пријавa за пријемни испит

Поштовани, У складу са Календаром активности за спровођење завршног испита, пријемног испита и уписа ученика у средњу школу за школску 2024/2025. годину, у периоду од 15. до 22. априла ће се вршити п

Comments


bottom of page