top of page

Gimnazija u Novom Pazaru osnovana je daleke 1913. godine “Ukazom Njegovog Veličanstva Kralja Petra I”. Tada je u prvi razred upisano 48 učenika, a zaposlena dva profesora, dva honorarna nastavnika, direktor škole i lekar.

Danas, Gimnazija u Novom Pazaru ima 1292 učenika, 114 nastavnika, pedagoško-psihološku, pravnu i službu za računovodstvene poslove. U našoj školi rade 46 odjeljenja i to u pet smjerova, prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog, sportskog, općeg i jedno odjeljenje informatičkog smjera (ogled).

Nastava se odvija u učionicama opće namjene kao i specijalizovanim kabinetima za hemiju, biologiju, fiziku, strane jezike, informatike i računarstva. 

20180829_140753.jpg

Gimnazije, ruinirana fiskulturna sala, konačno se rešava 2015. godine. Rekonstrukcija fiskulturne sale počela je svečanim postavljanjem kamena temeljca 19.08.2015. godine.

 

Sredstva je obezbedilo Ministarstvo Prosvete iz kredita Evropske banke. Projekat i logističku podršku pružila je lokalna samouprava.

Gimnazija je tokom svog razvoja i postojanja mijenjala ime i lokacju. U okviru svoje višegodišnje djelatnosti registrovana je sa više imena: Novopazarska gimnazija, Samoupravna gimnazija, Realna gimnazija, Gimnazjia “Bratstvo – jedinstvo”, Obrazovni  centar “Bratstvo – jedinstvo”, Srednja škola “Bratstvo – jedinstvo”, da bi sadašnji naziv bio Gimnazija Novi Pazar.

Od 1972. godine se nalazi u ulici Vuka Karadžića br. 7 gdje je i danas.

Odlukom Nastavničkog vijeća, 20. novembar proglašen je Danom škole.

Škola ove školske godine ima 46 odeljenja sa 1292 učenika.

Za svoj uspješan rad u prijethodnim godinama škola je dobila više priznanja od saveznih, republičkih i opštinskih organa (Orden bratstva-jedinstva, Povelju za postignute rezultate od izuzetnih vrednosti u oblasti vaspitanja i obrazovanja, Novembarsku plaketu, Plaketu grada Novog Pazara i dr.).

Gimnazija je uvijek dijelila sudbinu sredine i vremena u kome je nastajala i razvijala se. Prolazila je kroz periode intenzivnijeg razvoja ali i zaostajanja. Gimanzija je u ovom kraju bila škola sa izuzeznom kulturno-prosvetnom misijom i visokim renomeom. Tokom svog stogodišnjeg postojanaj Gimnaziji je bila opredeljena uloga da bude nosilac kulturno-prosvetnog razvoja novopazarskog kraja i bila simbol zajedničkog života i negovanja pravih vrijednosti i uvažavanja posebnosti.

Iz klupa novopazarske gimnazije ponikli su ugledni naučnici, književnici, slikari, političari, diplomate, oficiri, privrednici, lekari, inženjeri, profesori, pravnici, ekonomisti i ostali visoko obrazovani kadrovi.

WhatsApp Image 2023-02-08 at 14.09.46
WhatsApp Image 2023-02-08 at 14.09.44
WhatsApp Image 2023-02-08 at 14.09.43
bottom of page