top of page

Gimnazija u Novom Pazaru osnovana je daleke 1913. godine “Ukazom Njegovog Veličanstva Kralja Petra I”. Tada je u prvi razred upisano 48 učenika, a zaposlena dva profesora, dva honorarna nastavnika, direktor škole i lekar.

Danas, Gimnazija u Novom Pazaru ima 1161 učenika, 80 nastavnika, pedagoško-psihološku, pravnu i službu za računovodstvene poslove. U našoj školi rade odeljenja prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog, opšteg i jedno odeljenje informatičkog smera (ogled).

Nastava se odvija u učionicama opšte namene kao i specijalizovanim kabinetima za hemiju, biologiju, fiziku, strane jezike, informatike i računarstva. Najveći problem

20180829_140753.jpg

Gimnazije, ruinirana fiskulturna sala, konačno se rešava ove školske godine. Rekonstrukcija fiskulturne sale počela je svečanim postavljanjem kamena temeljca 19.08.2015. godine.

 

Sredstva je obezbedilo Ministarstvo Prosvete iz kredita Evropske banke. Projekat i logističku podršku pružila je lokalna samouprava.

Gimnazija je tokom svog razvoja i postojanja menjala ime i lokaicju. U okviru svoje višegodišnje delatnosti registrovana je sa više imena: Novopazarska gimnazija, Smoupravna gimnazija, Realna gimnazija, Gimnazjia “Bratstvo – jedinstvo”, Obrazovni  centar “Bratstvo – jedinstvo”, Srednja škola “Bratstvo – jedinstvo”, da bi sadašnji naziv bio Gimnazija Novi Pazar.

Od 1972. godine se nalazi u ulici Vuka Karadžića br. 7 gde je i danas.

Odlukom Nastavničkog veća, 20. novembar proglašen je Danom škole.

Škola ove školske godine ima 40 odeljenja sa 1205 učenika.

Za svoj uspešan rad u prethodnim godinama škola je dobila više priznanja od saveznih, republičkih i opštinskih organa (Orden bratstva-jedinstva, Povelju za postignute rezultate od izuzetnih vrednosti u oblasti vaspitanja i obrazovanja, Novembarsku plaketu, Plaketu grada Novog Pazara i dr.).

Gimnazija je uvek delila sudbinu sredine i vremena u kome je nastajala i razvijala se. Prolazila je kroz periode intenzivnijeg razvoja ali i zaostajanja. Gimanzija je u ovom kraju bila škola sa izuzeznom kulturno-prosvetnom misijom i visokim renomeom. Tokom svog stogodišnjeg postojanaj Gimnaziji je bila opredeljena uloga da bude nosilac kulturno-prosvetnog razvoja novopazarskog kraja i bila simbol zajedničkog života i negovanja pravih vrednosti i uvažavanja posebnosti.

Iz klupa novopazarske gimnazije ponikli su ugledni naučnici, književnici, slikari, političari, diplomate, oficiri, privrednici, lekari, inženjeri, profesori, pravnici, ekonomisti i ostali visoko obrazovani kadrovi.

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
bottom of page